Czym jest siemię lniane mielone?

Siemię lniane mielone powstaje ze zmielonych ziaren lnu. Ułatwia w ten sposób jego spożycie, gdy nasiona są nieco trudniejsze do pogryzienia. Mielone siemię idealnie może służyć nam jako dodatek do sałatki, posypka na zdrowe dania, czy jako jeden ze zdrowych składników musli. Samo siemię lniane ma wiele składników odżywczych, więc dodawanie takiego zmielonego ziarna będzie wpływać pozytywnie na nasz organizm. Te zmielone nasionka wyglądają bardzo niepozornie i takie też wywierają wrażenie podczas pierwszego zetknięcia się z nimi. Wielu ludzi bowiem nie wie, że owe nasionka w tej postaci są skarbnicą witamin i składników odżywczych, które są nam potrzebne każdego dnia.

Przechowywanie

Zmielone siemię lniane powinno być przechowywane w lodówce, najlepiej w ciemnym, nieprzenikającym światła opakowaniu. Siemię jest bardzo delikatne, więc nie może na nie wpływać wyższa temperatura. Powinien być także odcięty dostęp do światła i powietrza. Jeżeli nie zastosujemy się do wskazówek odnośnie przechowywania siemienia, zmielone nasiona zbyt szybko się popsują i ulegną utlenieniu, przez co nie będą już tak bardzo cenne ze względu na utratę większości składników odżywczych. Jełczenie zmielonych nasionek przekreśla jakąkolwiek możliwość na zastosowanie ich w zakresie przyrządzania potraw.

Wady i zalety

Tak jak wszystko na tym świecie, wady i zalety posiada nawet cudowne siemię lniane. Dzięki mieleniu ziaren lnu łatwiej wchłaniane są wszelkie witaminy i wartości odżywcze lnu. Jest to łatwiejsze wyjście, ponieważ całe surowe nasiona należy bardzo dokładnie rozgryzać. Nadmiar siemienia lnianego powoduje bardzo nieprzyjemne dolegliwości – ze względu na wielką zawartość błonnika. Zaletą siemienia naiwnego jest to, że ma ono wiele rozmaitych właściwości i jest lekarstwem na wiele dolegliwości. Wadą to, że zmielone nasionka są tak bardzo podatne na wiele czynników zewnętrznych. Trzeba bardzo uważać, żeby się nie zepsuło i nie zjełczało. Kolejną zaletą zmielonych nasionek lnu jest zapobiegawczość powstawania nowotworu. Jest to najcięższa do wyleczenia choroba znana w naszych czasach, więc warto spożywać siemię lniane mielone profilaktycznie.

siemie-lniane

Do czego wykorzystywać siemię lniane mielone?

Siemię lniane mielone można wykorzystywać po pierwsze jako bardzo zdrowy dodatek do naszej diety. Każda potrawa będzie smakować tak samo dobrze, zmielone nasiona bowiem mają lekko orzechowy, słodkawy posmak. Danie, w którym jest ryba, będzie idealną okazją do użycia świeżego zmielonego siemienia lnianego.

Z nasion siemienia lnianego robi się olej, który psuje się tak samo szybko, jak same zmielone nasionka. Olej lniany to jeden z najzdrowszych tłuszczów, który znakomicie poprawia ilość kwasów Omega-3 w naszym organizmie.

Olej ten jako dodatek do sałatek i innych potraw ma taki sam smak jak nasiona. Posypka z siemienia lnianego w postaci zmielonej świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy ciasta. Dobre połączenie to siemię lniane dodawane do zup. Naturalna zupa, czy krem będą bombą witaminową z dodatkiem siemienia lnianego.