Jak wybrać filiżanki z porcelany?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że pyszny napój podany w pięknym naczyniu smakuje jeszcze pyszniej. To właśnie dlatego istnieje tyle rozmaitych kubków i szklanek, dostępnych we wszystkich możliwych wzorach, kolorach, kształtach czy pojemnościach –  wszystko po to, by każdy znalazł coś dla siebie. Jednak z pewnością tytuł królej elegancji wśród naczyń do picia należy się filiżance – niezależnie czy zaserwujemy w nich kawę, czy herbatę, napój zyska na starodawnej elegancji.

Kwintesencją elegancji są filiżanki wykonane z porcelany. Jest to najszlachetniejszy materiał, z którego wykonywana jest stołowa zastawa. Porcelanowe naczynia charakteryzują się niebywałą trwałością, przez co mogą być sobie przekazywane przez kolejne pokolenia. Jaka jest historia porcelanowych filiżanek…?

Kolorowa porcelana

Porcelana w kuchni przybiera różne formy oraz kolory. Jeżeli chcesz urozmaić swoją zastawę stołową, proponujemy zwrócenie uwagi na ofertę w Mensa Home: http://mensahome.eu/wyszukaj/wszystkie/Nakrycie-stolu-pl,Zastawa-stolowa-pl,Filizanki-i-spodki-pl

Otóż początki porcelany sięgają VII wieku naszej ery. Wtedy w Chinach wynaleziono masę porcelanową, z której tworzono czarki przeznaczone do picia herbaty. Cały proces tworzenia porcelany objęty był ściśle strzeżoną tajemnią. Sekret ten był przestrzegany do tego stopnia, że do Europy porcelana przywędrowała dopiero w XVIII wieku.

Z całą pewnością można powiedzieć, że porcelana jest najbardziej elegancką i szlachetną ceramiką. Od zarania dziejów filiżanki z tego materiały wytwarzane są w identyczny sposób, który wymaga wielkiej precyzji i dużych umiejętności.

Należy pamiętać, że klasyczne, porcelanowe filiżanki do herbaty, zawsze powinny znajdować się w parze ze spodeczkiem. Znakiem rozpoznawczy spodka do herbaty jest jego bardzo szeroki, w stosunku do środka, brzeg.

Porcelanowe filiżanki do herbaty stanowi ponadczasowy symbol klasy i elegancji. Filiżanka do kawy różni się nieco kształtem od tej przeznaczonej do podawania herbaty. Pojemność filiżanki uzależniona jest od rodzaju kawy, która ma być w niej podana.

Espresso, nazywane inaczej małą czarną, powinno być podawane w filiżance o pojemności do 70 ml, charakteryzującej się cylindrycznym kształtem. Najbardziej klasyczne filiżanki do espresso posiadają biały kolor, co dodatkowo podkreśla szlachetną, czarną barwę kawy. Cappuccino z kolei to rodzaj kawy z mleczną pianką, która na tworzy na powierzchni napoju kształt przypominający małą kopułkę. Podaje się je w filiżance o pojemności 200 ml, która posiada delikatnie pękaty kształt. Latte to innymi słowy kawa z dodatkiem mleka. Podawana jest w prostej, klasycznej filiżance, która nie posiada żadnych wybrzuszeń. Kawa americano to czarna, prosta kawa z ekspresu. Nie ma zasad co do filiżanek, w której powinna być podawana – można tu nieco zaszaleć i zaserwować ją w filiżance, która wyda się nam najodpowiedniejsza.

Gdy myślimy o porcelanowej filiżance, w naszej wyobraźni najczęściej pojawia się jasne, białe lub w kolorze kości słoniowej naczynie, niekiedy przyozdobione delikatnymi, kwiatowymi wzorami. Faktycznie, takie filiżanki uchodzą za najbardziej klasyczne, jednak obecnie nic nie stoi na przyszkodzie, by dać ponieść się fantazji i zaopatrzyć się w piękne filżanki w żywych kolorach, którymi zachwycają nas czołowi producenci tych naczyń.

Bogactwo kolorów i wzorów stanowi kwintesencje nowoczesnego stylu, ożywiając naszą zastawę oraz nasze odczucia – aromatyczny napój, o wyśmienitym smaku zaserwowany w przepięknej filiżance w kolorze żywej zieleni z pewnością zadziała pobudzająco na wszystkie nasze zmysły. Rozmaitość filiżanek nie ogranicza się jedynie do zmyślnych kolorów czy zdobień, a nawet do kształtów – obecnie bardzo modne są filiżanki o wyraźnym, geometrycznym kształcie, o kwadratowych uchwytach czy kwadratowych czaszach. W wyborze luksusowych porcelanowych filiżanek ogranicza nas tylko wyobraźnia!


Inspiracje: Mensa Home