Jak wybrać filiżanki z porcelany?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że pyszny napój podany w pięknym naczyniu smakuje jeszcze pyszniej. To właśnie dlatego istnieje tyle rozmaitych kubków i szklanek, dostępnych we wszystkich możliwych wzorach, kolorach, kształtach czy pojemnościach –  wszystko po to, by każdy znalazł coś dla siebie. Jednak z pewnością tytuł królej elegancji wśród naczyń do picia należy się filiżance – niezależnie czy zaserwujemy w nich kawę, czy herbatę, napój zyska na starodawnej elegancji.

Kwintesencją elegancji są filiżanki wykonane z porcelany. Jest to najszlachetniejszy materiał, z którego wykonywana jest stołowa zastawa. Porcelanowe naczynia charakteryzują się niebywałą trwałością, przez co mogą być sobie przekazywane przez kolejne pokolenia. Jaka jest historia porcelanowych filiżanek…?

Kolorowa porcelana

Otóż początki porcelany sięgają VII wieku naszej ery. Wtedy w Chinach wynaleziono masę porcelanową, z której tworzono czarki przeznaczone do picia herbaty. Cały proces tworzenia porcelany objęty był ściśle strzeżoną tajemnią. Sekret ten był przestrzegany do tego stopnia, że do Europy porcelana przywędrowała dopiero w XVIII wieku.

Z całą pewnością można powiedzieć, że porcelana jest najbardziej elegancką i szlachetną ceramiką. Od zarania dziejów filiżanki z tego materiały wytwarzane są w identyczny sposób, który wymaga wielkiej precyzji i dużych umiejętności.

Należy pamiętać, że klasyczne, porcelanowe filiżanki do herbaty, zawsze powinny znajdować się w parze ze spodeczkiem. Znakiem rozpoznawczy spodka do herbaty jest jego bardzo szeroki, w stosunku do środka, brzeg.

Espresso, nazywane inaczej małą czarną, powinno być podawane w filiżance o pojemności do 70 ml, charakteryzującej się cylindrycznym kształtem. Najbardziej klasyczne filiżanki do espresso posiadają biały kolor, co dodatkowo podkreśla szlachetną, czarną barwę kawy. Cappuccino z kolei to rodzaj kawy z mleczną pianką, która na tworzy na powierzchni napoju kształt przypominający małą kopułkę. Podaje się je w filiżance o pojemności 200 ml, która posiada delikatnie pękaty kształt. Latte to innymi słowy kawa z dodatkiem mleka. Podawana jest w prostej, klasycznej filiżance, która nie posiada żadnych wybrzuszeń. Kawa americano to czarna, prosta kawa z ekspresu. Nie ma zasad co do filiżanek, w której powinna być podawana – można tu nieco zaszaleć i zaserwować ją w filiżance, która wyda się nam najodpowiedniejsza.

Gdy myślimy o porcelanowej filiżance, w naszej wyobraźni najczęściej pojawia się jasne, białe lub w kolorze kości słoniowej naczynie, niekiedy przyozdobione delikatnymi, kwiatowymi wzorami. Faktycznie, takie filiżanki uchodzą za najbardziej klasyczne, jednak obecnie nic nie stoi na przyszkodzie, by dać ponieść się fantazji i zaopatrzyć się w piękne filżanki w żywych kolorach, którymi zachwycają nas czołowi producenci tych naczyń.

Bogactwo kolorów i wzorów stanowi kwintesencje nowoczesnego stylu, ożywiając naszą zastawę oraz nasze odczucia – aromatyczny napój, o wyśmienitym smaku zaserwowany w przepięknej filiżance w kolorze żywej zieleni z pewnością zadziała pobudzająco na wszystkie nasze zmysły. Rozmaitość filiżanek nie ogranicza się jedynie do zmyślnych kolorów czy zdobień, a nawet do kształtów – obecnie bardzo modne są filiżanki o wyraźnym, geometrycznym kształcie, o kwadratowych uchwytach czy kwadratowych czaszach. W wyborze luksusowych porcelanowych filiżanek ogranicza nas tylko wyobraźnia!


Poszukujesz naczyń z porcelany? Sprawdź ofertę największych fabryk porcelany w Europie Chodzież i Ćmielów – www.porcelana.pl